Començament molt fluix de migració

Abans d’entrar en filosofades referents a la migració dels ocells, volem donar la benvinguda al nou equip d’anelladors que han entrat a l’illa, Es tracta d’en Marc Illa, vell conegut de l’Aire; acompanyat per l’equip “valencià” format per na Júlia Cerveró, en Biel Miquel i n’Ovidi Alcover, que repeteixen per segon any consecutiu. Així mateix, agrair a l’equip sortint la feina feta durant aquesta darrera setmana.

A Baix i d’esquerra a dreta n’Adrià Verger, en Sergi Caules, n’Òscar García i en Rafel Villalonga. Dalt, també d’esquerra a dreta, n’Emili Garriga, en Marc Illa, n’Ovidi Alcover, en Biel Miquel i na Júlia Cerveró.

Ja hem arribat a dia 7 d’abril, prest mostrarem la primera comparativa de captures de l’Aire dels darrers anys per veure com anaven les campanyes fa 10 o 15 anys, però mentrestant podem dir que el començament de la campanya d’aquest any està sent una de les més fluixes de la història. Les causes poden ser diverses, com sempre, però de moment donam la “culpa” a dos factors principalement. El primer, les condicions meteorològiques, amb vents de component sud bufant molt dies amb força. Per una banda, el vent fort no et permet anellar amb normalitat, havent de tancar xarxes en més d’una ocasió i, per l’altra banda, el vent del sud (de SO a SE), que com sabem no és amic dels ocells migrants. O si, i els permet volar per damunt l’illa amb vent a favor sense aturar.

La segona causa seria més comú a la Mediterrània occidental, com veurem en els següents gràfics. En aquest cas podem dir que en tota aquesta àrea la migració ha estat molt escassa (potser a causa de la meteorologia també). Només l’estació del Aiguamolls de l’Empordà ha vist passar un nombre més gran d’ocells que altres anys, és a dir, per damunt de la mitjana, tot i que si ens fixem en les dades, a partir del mes d’abril tampoc són uns nombres tant elevats. En aquest cas, esteim parlant d’una zona humida que es podria comportar diferent d’altres.

A continuació veim les dades de l’estació Illa Grossa de Múrcia, al Mar Menor. Allà els temporals de vent els han afectat de manera similar a l’illa de l’Aire, es veuen dies de nul·les captures i en general molt per davall de la mitjana dels darrers deu anys. Només una petita excepció, com a l’Empordà, són alguns dies de campanya del mes de març, més en la línia dels anys anteriors.

Captures diàries a l’estació Illa Grossa, al Mar Menor (Múrcia) 2024

A continuació, la gràfica de l’estació de Yasmina, al Marroc, amb nombres també molt per davall de la mitjana històrica. Veient aquests gràfics, les dades ens mostren que el mes de març ha estat més regular comparat amb anys anteriors i al baixada forta ha estat a partir de principis d’abril o, fins i tot, dels darrers dies de març. Podriem dir que en principi són els migrants transaharians els que estan fallant en aquest inici de campanya. En canvi les dades del mes de març, migrants presaharians, no han patit tanta davallada.

Captures diàries a l’estació de Yasmina (Marroc) 2024

I ja per acabar, la gràfica de l’estació de l’Aire, que com sabem a començat molt fluixa. Aquí podem veure les captures diàries des de l’inici el dia 27 de març.

Captures diàries a l’illa de l’Aire 2024

Per demà dia 9 d’abril s’espera una entrada de vent del nord, i esperam que amb aquest vent arribin els ocells a l’illa!

Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.