Final campanya 2024

Amb uns dies de retard, public aquesta darrera nota de la campanya d’enguany, 2024, a l’illa de l’Aire. El primer que voldria fer és agrair a totes les persones participants per la feina i l’esforç dut a terme durant aquests 50 dies de feina a l’illa. Ha estat una campnaya molt fluixa de captures i alguns de vosaltres potser heu partit un poc desil·lusionats. Açò és la migració, mai saps que et trobaràs!

Aquí la llista completa de participants, sense voltros no hagués estat possible: Santi Catchot, Ioar de Guzmán, Aïda Sabaté, Josu Meléndez, Òscar García, Emili Garriga, Adrià Verger, Rafel Villalonga, Sergi Caules, Júlia Cerveró, Biel Miquel, Ovidi Alcover, Marc Illa, Beth Mejan, Igor Irazusta, Juan Mari Sagredo, Ricard Poch, Richard Barnes, Rober Bustamante, Marta Feliu, Lídia López, Borja Perez, Lara Abascal, Núria Bosch i Luís Betanzos. També un especial agraïment a MeP Fundació Menorca Preservation, que per segon any consecutiu ha finaçat una bona part de la campanya, juntament amb una petita aportació de l’Ajuntament de Sant Lluís i de l’empresa Nova Falcons.

Així mateix, també podem remarcar algunes fites interessants, com va ser la primera cita de mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) o les 11 captures de menjamosques de collar (Ficedula albicollis) en un sol dia, 13 en el total de la campanya. Algunes recuperacions estrangeres i una altra raresa, busqueret xerraire (Curruca curruca) són altres punts destacables, així com també l’anellament d’un nou exemplar de Muscicapa tyrrhenica tyrrhenica.

Però ja sabem, qualsevol dada és important, i la baixada del nombre de captures d’aquest any, el més fluix des de l’inici del projecte, com podreu veure a la taula, al final d’aquest escrit, també és una dada molt remarcable. Com hem vingut comentant, una mala temporada de cria d’algunes espècies aquest passat estiu, com podria ser el cas del rupit (Erithacus rubecula) o les dures condicions, cada any més dolentes, a la zona d’hivernada al Sahel, podrien ser les causes més probables d’aquesta davallada d’ocells migrants al pas per l’illa de l’Aire. En aquesta pàgina es pot veure com les màximes de temperatura diària han sobrepassat la mitjana molts dies de l’hivern: https://www.accuweather.com/es/bf/bonta/1049122/january-weather/1049122?year=2024 També hi ha hagut una baixada notable de captures a altres estacions, com illa Grossa a Múrcia i Yasmina al Marroc. Les dades dels Aiguamolls de l’Ampurdà s’han mantingut més, probablement per l’abundància d’ocells palustres i oronelles en aquella estació. En aquest link podeu veure les dades d’aquestes campanyes: https://apps.ornitologia.org/anella/migra

Idò, només queda presentar la taula total de captures totals des de l’any 1995 fins l’actual 2024 pel període 1 d’abril 15 de maig. Com sempre dic, les dades del busqueret de garriga i del menjamosques gris surten juntes, tot i que actualment aquestes espècies han estat separades. D’una altra manera seria impossible poder comparar les dades. Esperem que l’any que aquesta campanya no hagi estat la darrera!

Clicau damunt la taula per ampliar

Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.