VOLS PARTICIPAR DE VOLUNTARI/A A L’AIRE?

Benvolguts/des amics i amigues,

Com ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà l’illa de l’Aire , una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des de l’1 d’abril fins al 15 de maig. A continuació algunes aspectes a tenir en compte per participar-hi.

Funcions de l’anellador expert encarregat

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya. Les responsabilitats de l’anellador encarregat són, bàsicament, les tasques d’anellament, emplenar correctament els fulls de camp i estar pendent dels anellaments dels col·laboradors, dels quals en serà responsable. Els darrers anys s’han detectar alguns errors (controls que no coincideixen amb l’anellament original, errors en les mesures de l’ala, greix…..). En definitiva, l’anellador ha de controlar tot el referent a l’anellament, i repassar els anellaments dels col·laboradors.

Voluntaris i auxiliars

Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i ajudants voluntaris en general és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte. L’infrafinançament fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret TOTS els participants (exceptuant l’anellador expert encarregat de l’estació) contribuiran amb la campanya amb 12 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot de cada participant, en cas contrari seria impossible dur a terme aquesta campanya.

Els dies que està previst que hi hagi trasllat són en general els diumenges o dilluns. Si les condicions meteorològiques són adverses i no es pot fer el trasllat a l’Aire, s’intenterà fer-ho en dies posteriors (o anteriors). Els organitzadors no ens feim responsables dels retards en entrar o sortir de l’illa. És molt important que abans de comprar bitllets es confirmin dates d’entrada i sortida amb el coordinador del calendari (Santi Catchot, 649868695 o scatchot@gmail.com). És important, també, saber que la RESPONSABILITAT DE PARTICIPAR EN AQUESTA CAMPANYA ÉS DE CADASCUN DELS PARTICIPANTS, L’ORGANITZACIÓ NO ES FA RESPONSABLE DE CAP POSSIBLE ACCIDENT DURANT ELS TRASLLATS O BÉ DURANT L’ESTÀNCIA A L’ILLA DE L’AIRE. El fet d’apuntar-se significa l’acceptació d’aquesta condició

A l’illa, com molts ja sabeu, solem “viure” en una petita cotxeria que ens deixa Autoritat Portuària, allà és on feim tota la feina, dormir, cuinar, etc. (no s’entra i es surt a diari de l’illa, vivim allà). No hi ha WC, però l’illa és prou gran per tenir intimitat. Els organitzadors de la campanya aportaran el bàsic per arribar i viure durant la campanya: menjar i beure a més del transport fins l’illa de l’Aire. Begudes alcohòliques i extres aniran a càrrerc de cadascú. Si per alguna raó els col·laboradors han de fer nit a Menorca, l’organització no se’n farà càrrec.

Necesitarieu dur el bàsic, sac de dormir, “minero”, calçat adient per caminar damunt roques, etc. Tot el material d’anellament i de cuina ja es a l’illa. No heu de portar res de plats, gots,…..Les feines de cuina i neteja de l’espai seran responsabilitat de tots els assistents.

Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de més 3300 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Curruca curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,…), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada). En canvi, altres dies les captures poden arribar a ser mínimes.

També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot. Durant la campanya aprofitam per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant els següents enllaços, tot i que ja són de fa uns anys:

http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be https://www.facebook.com/123076821107848/videos/531482293600630/

També podeu veure alguna memòria de resultats al bloc de campanya: https://illadelaire.wordpress.com/

El calendari per apuntar-se ja s’ha obert, es pot solicitar més informació o confirmar estàncies posant-se en contacte amb el coordinador del calendari: Santi Catchot, 649868695 o al correu electrònic: scatchot@gmail.com

CASTELLÀ

Apreciados amigos y amigas,

Como ya viene siendo habitual en los últimos años, la SOM (Sociedad Ornitológica de Menorca) organiza una campaña de anillamiento durante la migración primaveral, enmarcada en el proyecto Piccole Isole. El lugar donde se lleva a cabo es la isla del Aire, una estación que está operativa en primavera desde el año 1993. Las fechas de la campaña son del 1 de abril hasta el 15 de mayo. A continuación, algunos aspectos a tener en cuenta.

Funciones del anillador experto

Esta campaña contará con la presencia de un anillador experto, que es el responsable de la estación, los anillamientos y en resumen de todo el trabajo que se desarrolla en torno a esta campaña. Las responsabilidades del anillador encargado son, básicamente, las tareas de anillamiento, rellenar correctamente las hojas de campo y estar pendiente de los anillamientos de los colaboradores.

Voluntrios i colaboradores

Como se ha venido haciendo desde el inicio del proyecto la SOM ofrece la posibilidad de participar como voluntario en estas campañas. La presencia de anilladores, auxiliares y ayudantes voluntarios en general es básica para poder llevar a cabo este proyecto. La falta de financiación hace que no se pueda ofrecer la manutención gratuita ni tampoco los traslados al islote. En concreto TODOS los participantes (exceptuando el anillador experto encargado de la estación) deberán contribuir con 12 € diarios para poder hacer frente a los gastos de manutención y traslados al islote de cada participante, de lo contrario sería imposible llevar a cabo esta campaña.

Los días que está previsto haya traslado son, en general, los domingos y/o lunes. Si las condiciones meteorológicas son adversas y no se puede hacer el traslado a la isla del Aire, se intenterá hacerlo en días posteriores (o anteriores). Los organizadores no nos hacemos responsables de los retrasos al entrar o salir de la isla. Es muy importante que antes de comprar billetes se confirmen fechas de entrada y salida con el coordinador del calendario (Santi Catchot, 649868695 o scatchot@gmail.com). Es importante saber que la responsabilidad de participar en esta campaña es de cada uno de los participantes, la ORGANIZACIÓN NO SE HACE RESPONSABLE DE NINGÚN POSIBLE ACCIDENTE DURANTE LOS TRASLADOS O BIEN DURANTE LA ESTANCIA EN LA ISLA. Esta condición se entenderá como aceptada en el momento de la inscripción a la campaña. Las inscripciones se harán por riguroso orden de llegada de las peticiones, así como también equilibrando los equipos (cuatro personas máximo) en función de la experiencia de los colaboradores.

En la isla solemos “vivir” en una pequeña cochera que nos deja Autoridad Portuaria, allí es donde hacemos todo el trabajo, dormir, cocinar, etc. (No se entra y se sale a diario de la isla, vivimos allí). No hay WC, pero la isla es lo suficientemente grande para tener intimidad. Los organizadores de la campaña aportarán el básico para llegar y vivir durante la campaña: comer y beber además del transporte hasta la isla del Aire. Bebidas alcohólicas y extras iran a cargo de cada participante. Si por alguna razón los colaboradores deben pasar alguna noche en Menorca, irá a cuenta de cada uno.

Para la estancia es necesario llevar lo básico, saco de dormir, “minero”, calzado adecuado para caminar sobre rocas, etc. Todo el material de anillamiento y de cocina ya se encuentra en la isla. Los trabajos de cocina y limpieza del espacio serán responsabilidad de todos los asistentes.

Durante las últimas campañas se han anillado en la isla del Aire una media de más 3000 aves por año, destacando siempre algunas capturas de especies raras como Sylvia curruca, Ficedula albicollis, u otros no tan raras pero que se anillan en números bastante interesantes (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix,…), así como también días de capturas muy abundantes (se han llegado a capturar más de 600 pájaros en una sola jornada).

También son interesantes las poblaciones de otras especies que nidifican en el islote. Durante la campaña aprovechamos para hacer un seguimiento de las mismas. Podéis haceros una idea de la isla pulsando los siguientes enlaces, aunque antiguos, nos dan una buena idea de la isla:

http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be

También se puede consultar la memoria de resultados del último año, y anteriores, en el blog de campaña: https://illadelaire.wordpress.com/

El calendario para apuntarse ya está abierto, se puede solicitar más información o confirmar estancias poniendose en contacto con Santi Catchot, 649868695 o al correo electrónico: scatchot@gmail.com

Advertisement
Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: