RESUM FINAL 2022 I AGRAÏMENTS

La campanya d’estudi de la migració primaveral dels ocells al seu pas per la Mediterrània (Piccole Isole) a l’illa de l’Aire ha arribat a la seva fí. Aquest any han estat 45 dies de feina, des de l’1 d’abril al 15 de maig, és a dir, les dates estandard de la campanya. S’han fet 3.425 primeres captures repartides entre 3.384 anellaments i 41 recuperacions d’ocells capturats ja amb anella, però anteriors a aquesta campanya. D’aquests n’hi ha 4 amb anella estrangera, dos ulls de bou de passa (Phylloscopus trochilus), un de Noruega i un altre de Suècia, un busqueret de capell (Sylvia atricapilla) d’Alemània i un xòric (Falco tinnunculus) amb anella finlandesa. De les recuperacions locals hi ha 33 passerells (Linaria cannabina), dos busquerets capnegre (Curruca melanocephala) i una baldritja grossa (Calonectris diomedea). També s’han fet 852 controls d’ocells anellats durant aquesta campanya i tornats a capturar durant 45 dies de campanya. En total s’han agafat ocells de 55 espècies diferents.

Com sempre dic, és molt difícil fer cap hipòtesi amb les dades d’una sola estació. També la finalització de la campanya el 15 de maig, quan encara hi ha espècies en ple pas, poden tersiverjar els resultats finals. Així i tot m’atreviré a dir algunes coses:

1- Les captures del passerell, resident a l’illot, han disminuit molt, per davall de la mitjana històrica. També hem trobat a faltar els polls, només s’han capturat dos exemplars joves de l’any. La cria tardana, la sequera i, potser, la competència amb el conill per la salada (Suaeda vera) poden influir a aquesta baixada d’anellaments.

2- Els migrants més abundants dels migradors presaharians, rupit (Erithacus rubecula), ull de bou comú (Phylloscopus collybita), busqueret de capell (Sylvia atricapilla) i el tord blanc (Turdus philomelos) s’han capturat per damunt de la mitjana. Com a mínim els ocells hivernants al nord d’Àfrica han tingut un bon hivern!

3- La majoria de les espècies transaharianes, especialment les més abundants (amb nombres molt baixos de captures no podem fer cas a les tendències) donen resultats positius, és a dir, estan per damunt de la mitjana. Una de les que més sobresurt és la bosqueta icterina, essent enguany el tercer any amb més captures des de l’inici del projecte. Altres espècies, com el rossinyol (Luscinia megarhynchos), el busqueret d’abatzer (Curruca communis), el busqueret mosquiter (Sylvia borin), tot i que aquesta espècie éss molt tardana i potser encara passen durant la resta de mes, el vitrac forester (Saxicola rubetra), i potser la bosqueta comuna (Hippolais polyglotta), tot i que en aquesta espècie ja és normal veure aquestes diferències d’un any a l’altre, mostren resultats negatius. A la següent taula, amb les 25 espècies més anellades s’entén millor el que comentava de les espècies poc anellades. Comparant amb la taula que hi ha al final del post, on es veu molt ocell amb tendència negativa o amb aquesta altra que podeu veure a l’enllaç (resultats totals d les 116 espècies capturades a l’Aire des de 1995) https://illadelaire.wordpress.com/rebost/, aquesta que teniu a continuació, amb les espècies més abundants i amb nombre prou elevats per tenir en compte, veim com la majoria d’ocells han mostrat una tendència positiva de captures aquest any.

4- Un capítol a part pels ocells palustres o de zones humides, Acrocephalus ssp. i Locustella naevia. Tots ells mostren un resultats molt per davall de la mitjana, especialment el boscaler pintat gros (Locustella naevia) que no s’ha vist aquest any per l’illa. Aquest fet em fa pensar que els ocells que necessiten zones humides per viure, per tant també per passar l’hivern, han patit un poc més de l’habitual.

5- La tórtora (Streptopelis turtur) continua amb el decliu ja detectat a tota Europa, essent els resultats d’enguany dels més baixos des de l’inici del projecte.

6- Altres espècies com l’oronella (Hirundo rustica), amb captures molt irregulars al llarg dels anys degut més a dades meteorològiques que a l’abundància real durant la migració, o espècies residents i migrants a l’hora, com el busqueret capnegre (Curruca melanocephala) o el verderol (Chloris chloris) fan molt mal analitzar, per tant les deixarem un poc de banda i no farem cas de la tendència marcada a les taules que presentam a continuació.

Aquesta taula representa els resultats totals d’enguany, comparats pel període 1 d’abril-15 de maig des de l’any 1995 fins l’actual 2022. El 2020 no es va fer campanya degut a les causes que tothom ja sap (COVID19). També vull recordar que les actuals i diferents espècies de busqueret de garriga (Curruca cantillans, subalpina i iberiae) surten representades sota el nom de Sylvia cantillans a fí i efecte de poder seguir fent les comparatives amb les dades més antigues. El mateix per les diferents espècies de menjamosques gris (Muscicapa striata i tyrrhenica). També recalcar que els noms que apereixen a la taula no estan actualitzats, encara empram taules antigues amb noms antics, i ara mateix m’és impossible actualitzar-ho tot. Per veure la llista completa de captures de les 116 espècies capturades a dia d’avui a l’Aire podeu visitar aquest lloc https://illadelaire.wordpress.com/rebost/

I de moment açò és tot per enguany, s’accepten comentaris i millores a aquest petit resum fet amb poques dades i sense pensar molt.

Només acabar citant i agraint molt la col·laboració de MERAK https://www.merakcharter.com/, Club Marítim de Maó https://www.clubmaritimomahon.com/es/inicio, Toni Barber i patró Rafel, pel que fa a transport marítim, a Eladi Ribes, d’oli Berança http://www.beranca.com i molt especialment a tots els anelladors i col·laboradors (Luís Betanzos, Gerard Bota, Ugo Mellone, Òscar García, Josep Capó, Borja Pérez, Emili Garriga, Alba Palomo, Sara Malagarriga, Beth Mejan, Mikel Yarza, Ioar de Guzmán, Richard Barnes, Jaume Duaigües, Eladi Ribes, Rafel Triay, Nara Triay, Arun Triay, Jorge Ezquerro, Lídia López, Madalen Goitia i Santi Catchot: https://illadelaire.wordpress.com/galeria-danelladors-i-col%c2%b7laboradors/) que han participat a la campanya d’aquest 2022.

MOLTES GRÀCIES A TOTS I TOTES!

Raül Escandell

Advertisement
Categories: Novetats | 1 comentari

Navegació d'entrades

One thought on “RESUM FINAL 2022 I AGRAÏMENTS

  1. Moltes gràcies per la info!!!! Lan ona!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: