Pluja d’ocells a l’Aire!

Hem anat comentant durant el primer mes de campanya que els resultats provisionals comparats amb les mateixes dates dels darrers anys de campanya eren molt similars, sense granscanvis, ni amb les espècies anellades ni amb els nombres absoluts. Els primers dies de maig ja van poder veure una bona entrada de migrants, especialment l’espècies “estrella” de l’illa de l’Aire, l’ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus). Aquesta primera pentada de maig va ser molt intensa, però quan veim els resultats de la segona pentada, encara són més espectaculars, amb tres dies seguits de migració intensa amb 185, 316 i 222 primeres captures. Altres espècies que de moment estaven per davall de la mitjana s’han recuperat, i altres han pujat per damunt. ës el cas de la coa-roja (Phoenicurus phoenicurus), el menjamosques negre (Ficedula hypoleuca) i el busqueret d’abatzer (Curruca communis). Durant aquests darrers dies també s’han anellat 8 espècies noves, augmentant el nombre total fins a 53. Algunes d’aquestes espècies són molt comunes durant la migració, però no cauen a les xarxes habitualment, com podria ser el marineret (Hydrobates pelagicus), nidificant a l’illa, i la guàtlera (Coturnix coturnix). Una nova recuperació, aquesta vegada d’un xòric (Falco tinnunculus) amb anella finlandesa, ens mostra, una vegada més, el pas en migració d’aquest rapinyaire tant comú a Menorca.

Altres noves espècies d’aquests darrers dies són la súl·lera (Emberiza calandra), el capsigrany roig (Lanius collurio) raresa balear, l’abellarol (Merops apiaster), molt observat però poc capturat a l’illa de l’Aire, l’oriol (Oriolus oriolus) amb 7 exemplars anellats és l’any amb més captures, el vitrac foraster (Saxicola rubetra), un dels migrants comuns que trobàvem a faltar i per acabar el busqueret roig (Curruca undata), una espècie molt poc anellada en migració.

A continuació penjam la ja tradicional taula amb les dades de les captures comparades amb els darrers anys, més alguns que anam afegint a mesura que aclarim les dades d’aqueslls anys. Com ja hem comentat al principi, es podrà veure com la majoria d’espècies, de les anomenades abundants, han recuperat els nombres habituals, i fins i tot han superat els nombres habituals. Així i tot hi ha alguns aspectes que ens segueixen preocupant. Les captures cada cop més escasses de vitrac forester, com hem anat informant als darrers posts, els baixos nombres de tórtora (Streptopelia turtur), que segueix amb la tendència negativa de la sèrie històrica, les zero captures dels tres darrers anys de l’hortolà (Emberiza hortulana) o les zero captures del boscaler pintat gros (Locustella naevia). En general sembla que les espècies de zones humides o palustres, (Acrocephalus ssp bàsicament) han patit més aquest any, i açò es veu reflectit a les captures d’aquesta campanya.

Per acabar un comentari especial pel passerell (Linaria cannabina), el passeriforme nidificant més abundant a l’illa de l’Aire, que també ens mostra una baixada important d’efectius, com es pot veure a la taula. La sequera i la competència per l’alimentació de la salada (Suaeda vera) amb els conills, són algunes de les hipòtesis plantejades. També el retard amb la cria d’aquest any, tampoc en sabem les causes, ha fet que no s’hagin anellat polls fins dia 8 de maig, gairebé un mes més tard del que és habitual. Com dèiem, el primer poll, i unic de moment, s’ha anellat el dia 8 de maig.

Aquests darrers dies, després de la sortida de Jorge el passat dilluns, han quedat d’encarregats de la campanya en Santi Catchot i na Lídia López, que j seran a l’illa fins dia 15 que tancarem l’estació.

Categories: Novetats | 1 comentari

Navegació d'entrades

One thought on “Pluja d’ocells a l’Aire!

  1. Jose

    Felicidades por el estupendo trabajo que haceis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

%d bloggers like this: