Un mes de campanya

S’han completat els primers 30 dies de campanya, ja només en falten 15 per acabar. Continua la mateixa tònica que hem anat veient durant tot el mes, captures, més o menys comparables a la mitjana històrica, entrades fortes d’ocells seguides de jornades de molt poques captures i uns números d’espècies anellades també molt normals. Però, aquest anàlisi només serveix si ho miram amb els resultats globals, perquè aquestes pujades i baixades tant grans de captures no ho havíem vist mai en els prop de 30 anys de feina feta a l’illa de l’Aire estudiant la migració. Sembla evident que la meteorologia està afectant molt els fluxes migratoria d’aquests petits passeriformes. En aquest gràfic que veim a continuació, amb les captures representades per pentades, es pot veure clarament aquestes oscil·lacions dels anellament.

A continuació comentam alguns aspectes d’interès que han passat aquests darrers cinc dies:

S’han capturat dos ocells amb anella estrangera. Els dos exemplars eren de l’espècie ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus), el, primer anellat a Noruega i el segon de Suècie. La major part de les recuperacions d’aquesta espècie al llarg dels 30 anys de projecte provenen de la península escandinava.

Els pocs ocells anellats de l’espècie titeta groga (Motacilla flava), són de subespècies poc comuns. Aquesta darrera sembla ser Motacilla flava thunbergi, també provinent d’Escandinàvia.

  • Tres noves espècies durant els darrers cinc dies, el xòric (Falco tinnunculus), la bosqueta icterina (Hippolais icterina) i el culblanc (Oenanthe oenanthe). Hem entrat al maig sense cap captura de vitrac forester (Saxicola rubetra) ni de boscarla de canyís (Acrocephalus sciepaceus)!
  • Hi ha dues espècies que clarament s’han capturat, fins ara, per davall de la mitjana. Tot i que encara queden 15 dies de campanya i els nombres es poden recuperar, els anellaments fets durant el primer mes són molt baixos. No són els pitjors resultats històrics, però són certament preocupants. Aquestes espècies són el busqueret d’abatzer (Curruca communis) i la tórtora (Streptopelia turtur).

I com feim a cada pentada, aqui us deixam la llista dels anellaments d’enguany comparada amb els resultats dels darrers 10 anys. Com es podrà comprovar, seguim amb la línia vista fins ara, els migrants presaharians (ja han passat gairebé tots) estaran un poquet per damunt de la mitjana, i els transaharians, de moment, seguint els nombres històrics de captures.

I ja per acabar, comentar d’un altre canvi de guàrdia, divendres varen sortir els anelladors lleidatans Jaume Duaigües i Eladi Ribes, juntament amb Raül Escandell i es van incorporar a la campanya en Rafel Triay, amb na Nara i n’Arun Triay. A l’illa va quedar n’Emili Garriga. També s’han incorporat en Rafael Gutierrez i na Julia López, dos biòlegs que estan treballant estudiant els paràsits dels ocells migradors i sedentaris de l’illa.

Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

%d bloggers like this: