La setmana més fluixa de la història!

Arribam a dia 15 d’abril i es compleix la tercera pentada de la campanya 2022. Abans de res, demanar disculpes a tots els seguidors del blog pel retard en publicar la nota de la comparativa del 15 d’abril. retard produït per causes alienes a la meva voluntat!

Normalment intent fer un petit anàlisi del que ha passat durant aquests darrers cinc dies, però aquesta vegada ho deixaré en mans de cadascú que llegeixi el bloc. Poc més de 100 ocells en els darrers cinc dies són dades, i probablement interessants per quan intensifiquem la recerca de la relació entre abundància de migració i condicions meteorològiques, però pels anelladors i voluntaris que habiten l’illa aquests dies es fan llargs. Només les captures de dia 13, amb 69 anellaments han donat color a l’estada dels quatre anelladors d’aquest torn. Els altres dies 8, 6, 14 i 16 (spoiler, la propera pentada s’animarà la campanya i algun dia s’anellaran més de 300 ocells). Si miram les captures d’aquests primers 15 dies, tant al gràfic de captures diàries com al de captures per grups de cinc dies (pentades) veim com els nombres tenen uns alts i baixos molts grans, que fan molt mal interpretar. Es passa de molt poques captures a dies de més de 200. Com sempre, haurem d’esperar a acabar la campanya per veure si es poden treure conclusions més clares.

I si ens anem a la comparativa amb els darrers deu anys, els resultats parcials a 15 d’abril d’enguany es situen més o meny pel mig, no és ni el pitjor any ni el millor. Tampoc hi ha cap espècies que sobretsurti, ni per damunt ni per davall dels resultats dels darrers anys. Ni presaharians ni transaharians, tot molt normal, si no fos pels alts i baixos que hem comentat abans. No hi ha ni una espècie que es pugui destacar, potser la única cosa destacable han estat les abundants captures del busqueret de garriga oriental (Curruca cantillans albistriata). Aprofit per recordar que a la següent taula les captures agrupades sota l’antic nom de Sylvia cantillans corresponen a les captures de Curruca iberiae, Curruca subalpina i Curruca cantillans. Recordam que abans de la separació d’aquestes antigues subespècies en noves espècies, els resultats aparaeixien conjunts, i ara mateix és gairebé impossible separar els resultats d’aquells anys, i per tant no podríem fer la comparació. Per tenir aquest punt de comparació seguirem presentant els resultats com una sola espècie, tot i que als fulls de camp estan anellats com a espècies diferents.

Només tres espècies s’afegeixen a la llista total de captures, la tórtora turca (Streptopelia decaocto), gairebé com a captura anecdòtica, i la tardana de titeta sorda (Anthus pratensis) i la primerenca de dos exemplars d’ull de bou xiulaire (Phylloscopus sibilatrix).

Per acabar, agrair als voluntaris que han passat aquesta setmana a l’illa, amb pocs ocells, vent i algun dia de pluja (l’any que ve tindrem més sort) i donar la benvinguda al nou i heterogeni grup liderat per l’anelladora Ioar de Guzmán (Aranzadi) amb el suport de l’anellador britànic Richard Barnes (BTO) i l’ajuda de la ja veterana a l’illa de l’Aire Beth Mejan de l’ICO, tots ells vells coneguts de la campanya, i també la col·laboració d’en Mikel Yarza (Aranzadi) que ve a l’illa per primera vegada. Gràcies per la feina i sort en la vostra setmana!

Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

%d bloggers like this: