Primers 10 dies

Arribats a dia 10 d’abril es compleixen les dues primeres pentades de la campanya 2022. És hora de començar a fer algunes reflexions sobre els resultats d’aquests primers dies de campanya. S’han fet un total 863 primeres captures, comptant anellaments i recuperacions, de 30 espècies diferents. Les noves espècies d’aquesta darrera pentada són busqueret mosquites (Sylvia borin), captura bastant primerenca, menjamosques negre (Ficedula hypoleuca), tord de colleret (Turdus torquatus), espècie bastant escassa, coa-roja de barraca (Phoenicurus ochruros), migrant presaharià, també s’han capturat els primers mussols (Otus scops), ull de bou pàl·lid (Phylloscopus bonelli), ull de bou ibèric (Phylloscopus ibericus), també molt primerenca la primera tórtora (Streptopelia turtur) i un verderol (Chloris chloris).

Dos exemplars de les espècies presaharianes que encara s’estan capturant a l’illa de l’Aire

S’ha capturat la primera espècie amb anella estrangera, un busqueret de capell (Sylvia atricapilla) amb anella alemanya i com a destacat, les captures constants de busqueret de garriga oriental (Curruca cantillans albistriata), 5 ja en el total de captures i un exemplar de capsigrany (Lanius senator) de la subespecie niloticus. Aquesta subespècie es caracteritza per la taca blanca de les primàries, que sobresurt de les cobertores i pel blanc de la base de les dues rectrius centrals.

Pel que fa a les captures totals, veim com els números d’aquest any es situen entre els tres millors, en quant a captures, dels darrers 10, notant-se un augment sobretot en el nombre d’ocells presaharians però també en el de transaharians, encara que aquí sigui molt més suau la pujada. A la taula següent podeu comparar els resultats dels darrers 10 anys, exceptuant la campanya del 2020 que es va suspendre per les raons que tothom sap.

Per poder comparar amb les dades antigues, s’han seguit emprant els noms científics antics, i en el cas del busqueret de garriga fins i tot les actuals espècies que se’n deriven de l’antiga Sylvia cantillans estan comptabilitzades com una sola espècie. Per més informació us podem dir que les 38 Sylvia cantillans de la taula representaen 26 Curruca iberiae, 6 Curruca subalpina, 5 Curruca cantillans albistriata i 1 Curruca cantillans cantillans. I ja posats, dels 8 Lanius senator n’hi ha 4 de la subespècie badius, tres de la nominal i un altre de l’oriental niloticus.

Per acabar aquesta entrada al bloc volem despedir el grup que ha estat anellant fins a dia d’avui, 11 d’abril (Luís, Óscar, Josep i Borja) i donar la benvinguda al nou equp conformat per Raül com a anellador amb l’ajuda de n’Emili Garriga de la SOM, n’Alba Palomo anelladora auxiliar de l’ICO i na Sara Malagarriga, ambientòloga en pràctiques de la UB.

Categories: Novetats | 2 comentaris

Navegació d'entrades

2 thoughts on “Primers 10 dies

  1. Luis Betanzos

    Mila esker, zuen dedikazio eta lanarekin, beste behin ere, kanpaina honetan parte hartzeko aukera eman didazuen guztioi. Besarkada handi bat.
    Moltes gràcies als que amb la vostra dedicació i feina m’heu donat una vegada més, la possibilitat de participar en aquesta campanya. Una gran abraçada.
    Luís Betanzos

    • Moltes gràcies a tu per ajudar-nos a tirar endavant aquesta campanya, especialment en aquestes èpoques de retallades a la investigació i a la protecció del Medi Ambient!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: