Resum final campanya 2021

Ja s’ha acabat la campanya d’enguany. Han estat 55 dies d’anellament a l’illa de l’Aire, des del 22 de març fins el 15 de maig. Hi ha participat 20 ornitòlegs, entre anelladors experts, auxiliars i ajudants. S’han fet un total de 2.727 primeres captures (anellaments més recuperacions) de 58 espècies diferents. S’han capturat quatre ocells amb anella estrangera, un rupit Erithacus rubecula de Suissa, un ull de bou de passa Phylloscopus trochilus de Suècia, un coa-roja Phoenicurus phoenicurus d’Alemanya i una boscarla de canyís Acrocephalus scirpaceus de Bèlgica. També s’han recapturat 35 passerells Linaria (Carduelis) cannabina, un rupit Erithacus rubecula i dos busquerets capnegre Curruca (Sylvia) melanocephala de campanyes anteriors. Es pot consultar la llista completa de primeres captures a l’enllaç: https://illadelaire.wordpress.com/rebost/

Pel que fa a les dates estandarts del projecte Piccole Isole, 1 d’abril a 15 de maig (a partir d’aquest moemnt sempre ens referirem a aquest període), el nombres són els següents: 2.161 primeres captures de 54 espècies, només el xalambrí Prunella modularis, la blaveta Luscinia svecica, vitrac Saxicola rubicola (torquatus) i tord de colleret Turdus torquatus s’han capturat durant el mes de març, fora de les dates estandards. En total s’han anellat un 31 % menys d’ocells que la mitjana històrica.

La única raresa, a nivell estatal, que s’ha vist durant aquesta campanya és un menjamosques de collar Ficedula albicollis. També s’han anellat algunes rareses balears com són: un siboc Caprimulgus ruficollis, tres bosquetes pàl·lides Iduna opaca i un busqueret emmascarat Curruca (Sylvia) hortensis.

Aquest ha estat, com hem anat comentant al llarg de tota la campanya, un dels anys més fluixos de tota la sèrie històrica 1995-2021 (no confondre nombrés baixos o captures escasses amb campanya dolenta, totes les dades són interessants per un treball científic). A la taula que trobareu al final d’aquest escrit veureu els resultats de totes les espècies anellades enguany des de l’any 1995, el total per tots els anys i la mitjana de captures. A la darrera columna, en verd o vermell, si els resultats d’enguany estan per damunt o per davall de la mitjana. La llista completa de totes les espècies anellades alguna vegada durant les campanyes, que enguany no s’han capturat, es pot veure en aquest mateix enllaç: https://illadelaire.wordpress.com/rebost/

Com sempre hem dit, es fa molt difícil fer hipòtesis sobre aquests resultats sense tenir una visió més global de la Mediterrània, saber que ha passat a les illes més orientals, Corsega, Cerdenya i les illes petites italianes, o a les illes del llevant peninsular que han estat operatives durant aquesta primavera (Grossa a Múrcia, Tabarca a Alacant i Columbrets a Castelló) o la única estació continental (Aiguamolls de l’Empordà). D’aquestes quatre només tenim informació actualitzada de dues, com ja hem anat informant períodicament: https://apps.ornitologia.org/anella/migra Moltes poden ser les causes, una bona o mala temporada de cria, un hivern massa sec (de cada vegada es donen més hiverns secs al Sahel, al sud del Sahara) o les condicions meteorològiques a l’àrea de migració, fet que podria donar un major fluxe migratori a altres zones de la Mediterrània occidental. En aquest sentit, veim que a illa Grossa els resultats han estat lleugerament superiors a la seva mitjana i, com a l’illa de l’Aire, són dues les espècies, de les considerades abundants, que sobresurten per damunt de les altres: el busqueret de garriga, comptant conjuntament les tres espècies que es solen veure per aquí, Curruca (Sylvia) cantillans, Curruca (Sylvia) subalpina i Curruca (Sylvia) iberiae, augment notat especialment a illa Grossa, i el menjamosques gris, també agrupades les dues espècies comuns, Muscicapa striata i Muscicapa tyrrhenica balearica, en aquest cas l’augment superior s’ha donat a l’illa de l’Aire. Aquest fet no es veu a l’estació del Barracot, a l’Empordà, on sembla que són les espècies paludícoles les que estan per damunt de la mitjana, especialment les migrants (aquesta campanya està operativa fins el 30 de maig) https://apps.ornitologia.org/anella/migra/P001/charts

El valor de la campanya de l’Aire són els 28 anys d’antiguitat (comptant des del 1993 fins enguany. Només s’ha fallat el 2020 per les causes que tots ja sabem). Aquest fet que ens dona una visió molt més àmplia de la situació de cada espècie, sense donar més o menys importància a un any bo o dolent.

Ara toca informatitzar tota aquesta informació, i després publicarem la memòria final on es veurà aquesta tendència.

Nota d’agraïment final!

La campanya d’anellament a l’illa de l’Aire d’aquest any 2021 ha acabat. En aquests moments voldríem, des de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), i en nom propi, agrair a totes les persones, empreses i institucions públiques, sense les quals l’organització dels gairebé dos mesos de feina a l’illa hauria estat ben diferent, per no dir impossible. Intentarem citar a tothom, vagin les disculpes per avançat si ens deixam a algú.

 • IME (Institut Menorquí d’Estudis) i OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) per les gestions prèvies i el suport, també econòmic, a la campanya des de fa molts anys.
 • Ajuntament de Sant Lluís, els darrers anys ha col·laborat econòmicament, tot i que encara no ha confirmat ajuda pel 2021.
 • Autoritat Portuària de les illes Balears (Port de Maó) per la cessió de la cotxeria a l’illa de l’Aire, lloc on vivim i treballam durant tots els dies que esteim a l’illa, i als faroners per la seva comprensió en la nostra feina.
 • MERAKDIVING és un centre de busseig ubicat als ports de Maó i Fornells que ens ha ajudat a transportar anelladors i queviures a l’illa, fins i tot quan hi ha hagut alguna emergència. 

https://www.merakdiving.com/ Els pots trobar al TLF 616443489

 • CLUB MARÍTIM DE MAÓ Una entitat oberta a l’esport i a la societat maonesa, també ens ha ajudat molt amb el transport a l’illa. 

https://www.clubmaritimomahon.com/es/inicio Per a més informació TLF: 971365022

 • OLIS BERANÇA Des de fa uns anys es dedica a proveir, en forma de donatiu, d’un fabulòs oli ecològic als residents a l’illa de l’Aire, cosa que tots agraim molt a l’hora dels àpats. 

http://www.beranca.com/

 • Altres col·laboradors particulars i un poquet més anònims (Rafel, Toni, Jordi,….) els hi enviam un sincer agraïment des de l’illa de l’Aire!

La coordinació combinada entre Raül Escandell i Santi Catchot ha permés tenir les barques pel transport, els anelladors i auxiliars a punt, el menjar i el beure a l’illa i tota la bibliografia i fulls de camp, anelles, material en general…. a l’estació d’anellament de l’illa de l’Aire.

I de la part ornitològica un agraïment molt especial a tots els anelladors i col•laboradors voluntaris que han fet possible la feina d’aquest any: Santi Catchot (SOM), Marc Illa (ICO), Ioar de Guzmán i Luís Betanzos (Aranzadi), Guiem Alfocea (SOM), Emili Garriga(SOM) , Alícia Pioli (SOM), Oscar G. Febrero (SOM), Joan Florit (SOM), Oriol Perona (SOM), Javier Armisén (SOM), Mònica Orfila (SOM), Rafel Triay (SOM), Nara Triay (SOM), Sergi Caules (SOM), Adrià Verger (SOM), Rafel Villalonga (SOM), Beth Mejan (ICO) i Lídia López (ICO). Moltes gràcies a tots i totes, sense ells i elles no s’hauria pogut dur a terme aquesta campanya.

Raül Escandell, coordinador de la campanya d’anellament a l’illa de l’Aire 2021

Categories: Novetats | Etiquetes: , | 3 comentaris

Navegació d'entrades

3 thoughts on “Resum final campanya 2021

 1. Luis

  Mila esker bihotz-bihotzez zuei, partehartzen uzteagatik. Izugarria eta txalotzekoa da egiten duzuen lana. Moltes gràcies per tot.

 2. Beste behin ere mila esker kanpaina antolatu eta parte hartzen uzteagatik. Hurrengora arte!

 3. Mila mila esker beste behin kanpaina antolatu eta bertan parte hartzen uzteagatik. Hurrengora arte!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: