Resum final primavera 2019

El passat dia 20 de maig donàvem per acabada la campanya d’estudi de la migració prenupcial que s’ha dut a terme a l’illa de l’Aire (CAMPANYA PICCOLE ISOLE). Aquest any ha constat de 55 dies de feina, del 27 de març fins al 20 de maig.

Els resultats totals han sigut els següents: 4.375 primeres captures de 65 espècies diferents, repartides de la següent manera: 4.252 anellaments i 123 recuperacions (captures d’ocells ja anellats en altres campanyes, tant de la mateixa illa de l’Aire com de fora). Així mateix, també s’han controlat 1.398 ocells anellats durant la campanya d’aquest any. Sumant tot s’han realitzat 5.773.

Pel que fa als resultats pel període 1 d’abril-15 de maig, que és el període comú de feina dels anys 1995-2019, i per tant les dades que emprarem per fer les taules comparades amb els altres anys, i per calcular les variacions en el nombre de captures amb la mitjana total del projecte, són els següents: 4.175 primeres captures, entre anellaments i recuperacions, un 30,9% per damunt de la mitjana, essent un dels anys amb més captures de les darreres campanyes.

Abans d’entrar amb les captures farem un repàs a les recuperacions. La major part d’aquestes, 93 en concret, són, com sempre, exemplars recuperats de campanyes anteriors de passerell (Carduelis cannabina), espècie sedentària a Menorca. Destacar un exemplar anellat l’any 2013, avui amb 6 anys de vida. La segona espècie en nombre de recuperacions és el rupit (Erithacus rubecula) amb 12, tots ells de la campanya d’hivern que s’ha duit a terme aquest any a l’illa de l’Aire. Una altra espècie sedentària, el busqueret capnegre (Sylvia melanocephala), amb 7 recuperacions és la tercera, més de la meitat de les recaptures són femelles capturades a finals de campanya. També s’han agafat dos exemplars de colom salvatge (Columba livia) residents a l’illot, el més antic anellat l’any 2012. Altres espècies recuperades, un de cada, també anellats durant la campanya d’hivern, són: un verderol (Carduelis cholris), una cadernera (Carduelis carduelis) i un tord blanc (Turdus philomelos). Una recuperació interessant és la d’un rossinyol (Luscinia megarhynchos) anellat l’any 2018 a l’estació d’esforç constant d’Alforí. Recuperacions estrangeres n’hi ha hagut 5, un ull de bou comú (Phylloscopus collybita) d’Itàlia, un puput (Upupa epops) d’Alemanya, una boscarla de canyís (Acrocephalus scirpaceus) de Bèlgica i dos ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus), un de França i l’altre anellat l’any passat, el 18 d’abril, a l’estació de Tabarca (Alacant).

A partir d’aquí, els nombres que presentam corresponen sempre al període 1 d’abril-15 de maig, com s’ha comentat abans. Les 12 espècies més anellades, sense comptar el passerell (Carduelis cannabina), resident a l’illa, són, en primer lloc, l’ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus) amb 1.700 primeres captures, un 20,6% per damunt de la mitjana global del projecte. Les espècies que segueixen són, per ordre de més a menys, la coa-roja reial (Phoenicurus phoenicurus), 370 anellaments, un 75,6% més de la mitjana. El busqueret de capell (Sylvia atricapilla) és sorprenentment, la tercera amb 270 ex., un 177,4% superior al promig dels 25 anys. El rupit (Erithacus rubecula) amb 265 captures, comptant anellaments i recuperacions, un 5,8% per damunt de la mitjana. La següent espècie és l’ull de bou comú (Phylloscopus collybita) amb 255 anellaments, un 92% superior a la mitjana. Després ve el busqueret d’abatzer (Sylvia communis), amb 232 anellaments, 68,5% superior als nombres globals del projecte. El rossinyol (Luscinia megarhynchos) amb 134 captures, també és una de les espècies que ha pujat en relació al promig 1995-2019. El menjamosques gris (Muscicapa striata) amb 121 anellaments ha estat un dels migrants de llarga distància que més ha pujat en relació a la mitjana, un 69%. L’oronella (Hirundo rustica) s’ha anellat força, en concret 100 exemplars, essent un 151% superior als nombres generals del projecte. A continuació tenim la tórtora (Streptopelia turtur), una de les sorpreses agradables d’aquest any, amb 82 anellaments i un 86% per damunt de la mitjana. Aquest ha estat el millor any en quant a captures de tot el projecte. Una bona notícia, tenint en compte la tendència negativa que mostraven el nombres dels darrers anys a l’illa de l’Aire, i també la tendència negativa detectada a tot el continet europeu. El busqueret de garriga (Sylvia cantillans/subalpina) amb 62 anellaments ha quedat un 14,9% per davall del promig global, essent una dels pocs migrants transaharians que ha baixat en relació a la mitjana. I la darrera espècie, el menjamosques negre (Ficedula hypoleuca) amb 53 anellaments, també per davall de la mitjana, concretament un 38,5%.

Un comentari general que es pot fer en relació a aquests nombres és que gairebé totes les espècies 10 de 12, han pujat en relació als nombres totals, tant pel que fa a les espècies presaharianes, amb pujades molt pronunciades, com les transaharianes. El fet que els migrants de curta distància hagin passat lleugerament retardades ha fet que alguns dies hi hagi hagut un nombre de captures molt alt, arribant a superar el centenar de captures per dia en 17 ocasions, i en dues fins i tot s’han assolit més de 500 anellaments!

Altres espècies comunes i relativament abundants en anys anteriors destaquen pels baixos nombres de captures assolits aquest any: el busqueret mosquiter (Sylvia borin) amb 36 anellaments i la boscarla de canyís (Acrocephalus scirpaceus) amb 28, en són dos exemples. La bosqueta icterina (Hippolais icterina) amb només 8 anellaments, gairebé tots el darrer dia de campanya, també és una de les que han quedat amb nombres per davall de la mitjana, en aquest cas més d’un 60% per inferior.

Altres espècies que se solen capturar cada any, tot i que en nombres baixos i de forma irregular són l’hortolà (Emberiza hortulana) i l’ull de bou xiulaire (Phylloscopus sibilatrix). Idò, aquest any, sorprenentment, no s’han vist en pas per l’illa. Durant la tercera setmana de campanya vam patir una llevantada molt forta, fet que va portar ocells més orientals cap aquesta banda de la Mediterrània, portant fins a 34 ull de bou xiulaires a l’estació dels Aiguamolls de l’Empordà. De forma misteriosa tots aquests ocells han passat per damunt l’illa sense aturar-se.

El boscaler pintat gros (Locustella naevia), amb 11 exemplars anellats, la bosqueta comuna (Hippolais polyglotta) amb 19 anellaments i l’ull de bou pàl·lid (Phylloscopus bonelli), amb 10 captures estan gairebé en la mitjana del projecte.

Un grup d’ocells interessant, ja sigui perquè no són comuns cada any, o perquè s’han anellat de forma abundant, o simplement per la vistositat dels seus colors són l’abellarol (Merops apiaster), la mèl·lera vermella (Monticola saxatilis), l’oriol (Oriolus oriolus), el puput (Upupa epops), 36 anellaments, un 120% per damunt de la mitjana, el capsigrany (Lanius senator) amb 24 captures, després de molts any de declivi, aquest any s’ha anellat un 29,5% per damunt de la mitjana, o el rasclet pintat (Porzana porzana), primera captura en els 27 anys de projecte. Per a totes les espècies no citades en aquest text, es pot consultar el nombre d’anellaments d’aquest any a la taula que podeu veure al final d’aquesta nota.

Pel que fa a rareses citar la captura d’un exemplar de menjamosques menut (Ficedula parva), segona captura durant la primavera a l’illa de l’Aire en 27 anys, raresa estatal. El busqueret xerraire (Sylvia curruca) amb una captura, espècie regular els darrers anys, també és raresa a nivell estatal. També s’han anellat diversos exemplars de la subespècie oriental de busqueret de garriga (Sylvia cantillans albistriata).

Com a rareses balears citar els anellaments d’un exemplar de coadreta (Cercotrichas galactotes) i dos de bosqueta pàl·lida (Iduna opaca)

De les espècies residents, sembla que la població de busqueret capnegre (Sylvia melanocephala) hagi disminuït lleugerament, gairebé podem confirmar que el tord negre (Turdus merula) no cria a l’illa i els passerells (Carduelis cannabina) segueixen essent l’espècie de passeriformes més abundant, augmentant el nombre de captures en relació als darrers anys. També s’han anellat tres exemplars de mèrlera blava (Monticola solitarius), antic nidificant a l’illa, fet que ens fa ser optimistes pensant en la possible recolonitzaió.

A continuació podeu veure la taula amb les captures d’aquest any, la del global del projecte, la mitjana dels 25 anys de feina i la variació respecte del promig. Podreu veure com la majoria d’espècies tenen una tendència positiva (marcades en verd). Les espècies que s’han anellat per davall de la mitjana (marcades en vermell) són espècies amb poques captures, on un o dos anellaments poden fer variar aquesta tendència.

I açò és tot pel que fa a la campanya de primavera a l’illa de l’Aire. Moltes gràcies a tots els col·laboradors i a tothom que ha anat seguint les informacions a través d’aquest bloc.

Total i 2019_Taula_page-01

 

Total i 2019_Taula_page-02

Total i 2019_Taula_page-03

Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: