Reprenem la marxa!

Bon any a tots i totes,

Aquest any començam molt prest a activar el bloc de l’illa de l’Aire. Açò es deu a la posada en marxa d’una campanya pilot per anellar durant 35 dies d’hivern a l’illa, en col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia).  També us volem deixar un enllaç a la nostra WEB per si voleu consultar la memòria de resultats d’aquesta primavera passada: http://www.menorcasom.org/memoria-de-la-migracio-prenupcial-illa-de-laire-2018/

Els torns d’estada seran d’una setmana, de diumenge a diumenge, i de moment ja hem cobert els 35 dies amb anellador i ajudant. Si algú s’anima, encara podríem fer algun lloc!

I per acabar, aquí teniu un petit resum del que vol ser la campanya, anirem informant!

Campanya pilot d’estudi de l’inici dels moviments migratoris prenupcials en espècies cinegètiques

Introducció

De cara a garantir la completa protecció de les espècies d’interès cinegètic, la normativa Europea prohibeix la pràctica de la caça durant la migració prenupcial i el període reproductor (European Commission 2008). A efectes pràctics això vol dir, essencialment, que les espècies d’ocells cinegètiques es poden caçar des del moment en què finalitza el període reproductor fins a l’inici de la migració prenupcial (també anomenada migració de primavera).

Com els períodes de cria i migració varien en funció de la localització geogràfica, cada país ha de definir els seus propis períodes hàbils de caça. És per això que cada certs anys la Comissió Europea actualitza el document clau on es determinen els períodes de cria i migració  prenupcial de cada espècie cinegètica i país de la Unió Europea (“Conceptes Clau de l’Article Article 7(4) de la Directiva 79/409/EEC”).

En aquests moments s’està fent la darrera actualització d’aquest document de referència i, fins i tot, s’ha preparat una breu guia que indica com es poden aprofitar fonts d’informació fenològica com ara les derivades de la ciència ciutadana (Gargallo & Baillie 2018).

El problema és que la capacitat per determinar l’inici de la migració prenupcial utilitzant dades fenològiques varia d’una espècie a una altra i d’un país a un altre en funció de la variació estacional en la presència d’ocells no migratoris. Al sud d’Europa, això comporta que sovint no sigui possible determinar l’inici de la migració prenupcial d’aquelles espècies que tenen poblacions hivernants molt voluminoses (ja que l’abundància d’ocells hivernants no permet visualitzar bé quan passen o se’n van els primers ocells migratoris).

Una manera de solucionar aquest problema és estudiar la fenologia de pas d’aquestes espècies en zones concretes d’aquests països on no hi ha poblacions hivernants o aquestes són molt minses i on, per tant, el pas dels ocells migradors seria fàcilment detectable.

L’illa de l’Aire és un indret ideal per fer un estudi d’aquest tipus ja que per la seva mida, hàbitat i situació no compta amb poblacions d’ocells hivernants o aquestes són molt minses. D’aquí que es proposi fer aquest estudi pilot en aquesta illa.

Metodologia

L’estudi tindrà una durada de 35 dies (del 14 de gener al 17 de febrer de 2019). Aquest és el període on es creu que algunes espècies cinegètiques més importants, com ara diferents espècies de tords, inicien el seu pas migratori.

Durant aquest període, es farà una campanya d’anellament contínua utilitzant el mateix protocol de treball i la mateixa disposició i número de xarxes que durant la campanya del Piccole Isole (Gargallo et al. 2011).

Cada dia també es farà una llista completa de les observacions realitzades a l’illa, indicant espècie i nombre d’individus detectats. A més cada dia es farà un cens estàndard d’una hora de durada (de 9 a 10) prospectant tota la zona que va del port al far.

Les dades de la campanya d’anellament i dels censos s’utilitzaran per analitzar els patrons fenològics de les espècies objecte.

Referències

European Commission, 2008. Guidance document on hunting under Council Directive 79/409/EEC on the conservation of wild birds “The Birds Directive”. European Commission, Brussels. (http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds

/hunting/docs/hunting_guide_en.pdf)

 

Gargallo, G. & Baillie, S. 2018. Guidelines on how to use the existing information in EuroBirdPortal and the regional/national online bird portals to help determine the start of the spring migration period for all huntable species in the European Union. European Commission, Brussels. (http://www.eurobirdportal.org/hunting-seasons)

 

Gargallo, G., Barriocanal, C., Castany, J., Clarabuch, O., Escandell, R., López-Iborra, G., Rguibi-Idrissi, H., Robson, D., Suárez, M. 2011. Spring migration in the western Mediterranean and NW Africa: the results of 16 years of the Piccole Isole project. Monografies del Museu de Ciències Naturals, vol. VI. Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Barcelona.

Anuncis
Categories: Novetats | 2 comentaris

Navegació d'entrades

2 thoughts on “Reprenem la marxa!

  1. Retroenllaç: 10 dies de campanya d’hivern | Illa de l'Aire

  2. Retroenllaç: Agraïments | Illa de l'Aire

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: