Resum final de la campanya 2017

El passat dia 17 de maig donàvem per acabada la campanya d’estudi de la migració prenupcial que s’ha dut a terme a l’illa de l’Aire (CAMPANYA PICCOLE ISOLE). Aquest any ha constat de 60 dies de feina, del 19 d’abril fins al 17 de maig.

Els resultats totals han sigut els següents: 3.729 primeres captures de 61 espècies diferents, repartides de la següent manera: 3.644 anellaments i 85 recuperacions (captures d’ocells ja anellats en altres campanyes, tant de la mateixa illa de l’Aire com de l’estranger), a més de 1.565 controls d’ocells anellats durant la mateixa campanya. En el post anterior podeu veure la llista total de captures, també clicant en aquest enllaç: https://illadelaire.wordpress.com/2017/05/22/resultats-totals-campanya-2017-193-175/

Pel que fa als resultats pel període 1 d’abril-15 de maig, que és el període comú de feina dels anys 1995-2017, i per tant les dades que emprarem per fer les taules comparedes amb els altres anys, i per calcular les variacions en el nombre de captures amb la mitjana total del projecte, són els següents: 3.084 primeres captures, 3.000 anellaments i 84 recuperacions, només un 2,4% per davall de la mitjana, tot i que els nombres s’han mantingut gràcies, principalment, a l’augment de les captures de les espècies presaharianes. Els controls han estat 1.542.

A partir d’aquí, els nombres que presentam corresponen sempre al període 1 d’abril-15 de maig. Les 12 espècies més anellades, sense comptar el passerell (Carduelis cannabina), resident a l’illa, són, en primer lloc, l’ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus) amb 1.080 primeres captures, un 22% per davall de la mitjana global del projecte. Les espècies que segueixen són, per ordre de més a menys, el rupit (Erithacus rubecula) amb 608 captures, comptant anellaments i recuperacions, un 134,5% per damunt de la mitjana. La coa-roja reial (Phoenicurus phoenicurus), 234 anellaments és la tercera amb unes captures un 14,6% superiors al promig dels passats 23 anys i una de les poques espècies migrants transaharianes, de les considerades abundants, que està per damunt de la mitjana. La següent espècie és l’ull de bou comú (Phylloscopus collybita) amb 135 anellaments, un 4% superior a la mitja. Després veim el busqueret de capell (Sylvia atricapilla), aquest any entre les més abundants, amb 118 anellaments, un 26,6% per damunt de la mitjana. A continuació tenim el busqueret d’abatzer (Sylvia communis), amb 79 anellaments, 42,3% per davall dels nombres globals del projecte, el menjamosques negre (Ficedula hypoleuca) amb 78 anellaments és la següent, també com la majoria d’espècies transaharianes, per davall de la mitjana, concretament un 6,5%. El menjamosques gris (Muscicapa striata) amb 76 anellaments ha estat un dels pocs migrants de llarga distància que s’ha agafat per damunt de la mitjana, un 12,1%. El busqueret de garriga (Sylvia cantillans/subalpina) amb 67 anellaments ha quedat un 9,6% per davall del promig global, recuperant-se lleugerament dels nombres extremadament baixos dels darrers anys. El rossinyol (Luscinia megarhynchos) amb 66 captures, també és una de les espècies que més ha baixat en relació al promig 1995-2017. La tórtora (Streptopelia turtur), amb 43 captures és l’espècie que fa onze, gairebé en els mateixos nombres de la mitjana, només un 2,5% per davall. I per tancar aquesta llista de les 12 més anellades tenim el tord blanc (Turdus philomelos), una novetat en aquesta llista, amb 35 anellaments, un 188,5% per damunt de la mitjana.

Altres espècies comunes en aquesta llista dels més anellats han quedat fora pels baixos nombres de captures assolits aquest any, el busqueret mosquiter (Sylvia borin) amb 32 anellaments i la boscarla de canyís (Acrocephalus scirpaceus) amb 22, en són dos exemples.

 Altres espècies que se solen capturar cada any, tot i que en nombres baixos i de forma irregular són: l’hortolà (Emberiza hortulana) una de les espècies que està per damunt de la mitjana, amb 6 anellaments; en canvi altres, també comuns, s’han vist de forma més escassa enguany, el boscaler pintat gros (Locustella naevia), amb 8 exemplars anellats, l’ull de bou pàl·lid (Phylloscopus bonelli), amb només 5 captures, i l’ull de bou xiulaire (Phylloscopus sibilatrix), amb 17 anellaments, han tingut una temporada migratòria fluixa, i s’han anellat per davall de la mitjana.

A continuació podeu veure la taula amb les captures d’aquest any, la del global del projecte, la mitjana dels 23 anys de feina i la variació respecte del promig.

taula_balanç_2017

Tot i que és molt difícil fer una anàlisi de la campanya sense tenir dades de la hivernada passada a l’Àfrica ni dades de les altres estacions mediterrànies (tant les més orientals, italianes, com les més occidentals, costa peninsular catalana i espanyola) es pot veure clarament que les espècies transaharianes han baixat lleugerament, exceptuant unes poques que ja hem comentat abans, i les presaharianes, totes, han tingut resultats molt per damunt dels nombres habituals, molt diferent a l’any passat on vàrem veure com aquests migrants es capturaven per davall de la mitjana. El fet que la campanya comenci bé al final de l’època de migració dels ocells presaharians fa que aquestes oscil·lacions en el nombre de captures sigui bastant normal. Molts ocells poden haver passat durant tot el mes de març. Tot i que aquest any hem anellat 13 dies de març, la major part d’aquests migrants han passat a partir del mes d’abril.

Quant a les recuperacions, com sempre, les espècies residents i nidificants a l’illot han estat les més recapturades. En total han estat 84, repartides de la següent forma: 66 passerells (Carduelis cannabina), 4 busquerets capnegre (Sylvia melanocephala), dues d’aquestes recuperacions corresponen a exemplars anellats a l’illa fa ja 8 anys!, 12 rupits (Erithacus rubecula), tots ells anellats durant la passada campanya de tardor o durant unes jornades fetes al mateix lloc durant l’hivern, per tant hivernants a l’Aire. A més, s’han produït 2 recuperacions procedents d’ocells no anellats a l’illa de l’Aire: una tórtora (Streptopelia turtur) amb anella de la Rep. Txeca i una coa-roja reial (Phoenicurus phoenicurus) amb anella francesa. Com a curiositat citar que durant la campanya ens han arribat els avisos de recuperació de tres exemplars anellats durant aquesta mateixa campanya: un ull de bou comú (Phylloscopus collybita)  recuperat a Dinamarca 32 dies després de ser anellat a l’Aire i dos ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus), un recuperat a Holanda només 15 dies després de passar per l’Aire i l’altra trobat mort a Suècia (va xocar amb unes vidrieres després d’haver recorregut més de 4.000 km des de l’Àfrica subsahariana) 33 dies després de ser anellat aquí.

Destacables són, també, les captures d’algunes espècies considerades “rares” pel comitè de rareses de Balears. Aquestes espècies són: un exemplar de busqueret emmascarat (Sylvia hortensis), un altre de capsigrany roig (Lanius collurio) i tres de bosqueta pàl·lida (Iduna opaca), tots tres considerats rareses a les illes Balears. Aquest any no hi ha hagut cap raresa estatal.

De les espècies residents, sembla que la població de busqueret capnegre (Sylvia melanocephala) hagi disminuït lleugerament, el tord negre (Turdus merula) continua per l’illa, però encara no hem estat capaços de trobar el niu o veure polls de l’any i els passerells (Carduelis cannabina) segueixen essent l’espècie de passeriformes més abundant. També s’ha anellat un exemplar de mèrlera blava (Monticola solitarius), antic nidificant a l’illa. Veurem si açò és un primer indici de la recolonització de l’illa de l’Aire per aquesta espècie.

De moment moltes gràcies a tots els que heu seguit aquest bloc durant la campanya, en haver-hi més notícies us informarem!

Anuncis
Categories: Novetats | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: